LAJSNE

Lajsne su letvice od različitih materijala koje se lijepe na spoju poda i zidova i osim estetske funkcije služe kao zaštita od vlage i oštećenja.

Na tržištu ćete najčešće pronaći drvene, MDF (komprimirana drvena vlakna), PVC (plastične), HD polistirenske i metalne lajsne. Svaka od njih ima svoje prednosti i mane o kojima treba razmisliti prilikom izbora.

Puno drvo je još uvijek najprestižniji izbor materijala za lajsne. Prirodnu ljepotu obojenih ili lakiranih drvenih lajsni nemoguće je postići kod lajsni napravljenih od drugih materijala.

Drvene lajsne se lako mogu prilagoditi duljini vašeg zida i dolaze u vrlo različitim stilovima, što znači da ste pri izboru ograničeni samo budžetom. U prosjeku će drvene lajsne trajati duže od MDF lajsni jer se mogu po potrebi brusiti i popravljati.

MDF ili Medium Density Fiberboard je ploča od komprimiranih drvenih vlakana, slična ali mnogo kvalitetnija od iverice. Dobar je izbor materijala za lajsne zbog povoljne cijene i lakoće ugradnje. Moderne MDF lajsne izgledaju lijepo i odgovarat će svakom  prostoru i svim vrstama podnih obloga.

MDF lajsne su iznimno izdržljive. Materijali od kojih su napravljene osiguravaju čvrstoću i trajnost u svim uvjetima. Odlučite li se za kvalitetne MDF lajsne, očekuje vas rješenje koje je otporno na vlagu i atmosferske prilike, ne mijenja oblik čak ni u najvlažnijim prostorijama poput kupaonica. Važno je napomenuti da nakon postavljanja lajsne treba zaštititi slojem boje ili primera.

Iako neki potrošači radije biraju drvene od MDF lajsni, radi se o predrasudama, jer su moderne MDF lajsne izdržljivije i otpornije na vodu, a izgledom ne zaostaju za drvenima.

PVC lajsne su povoljnija alternativa drvenima ili onima od drvenih vlakana, a u današnje vrijeme ni izgledom ne zaostaju za skupljim inačicama. Na tržištu se uz uvijek popularne bijele lajsne mogu naći i one u različitim bojama, kao i lajsne s teksturom drveta.

PVC lajsne se vrlo lako ugrađuju. Mogu se učvrstiti za zid lijepljenjem, klamanjem ili čavlićima i dolaze s unaprijed izrezanim kutevima, što znatno olakšava postavljanje. Iznimno su trajne i izdržljive i s lakoćom će potrajati desetljećima. Osim toga, otporne su na vlagu i plijesan i s vremenom ne gube boju.

Rubne letvice ili lajsne nisu apsolutno nužne, ali mnogo je dobrih razloga da ih ugradite. One skrivaju prostor između poda i zida i ostavljaju prostor drvenom podu da se širi i skuplja ovisno o atmosferskim prilikama. Osim toga, lajsne štite donji dio zida te od poda i zida stvaraju jedinstvenu cjelinu.