Blog

Drveni podovi i negativan utjecaj vlage

Naši drveni podovi izrađeni su od živih stabala. Stabala koja su svoj život živjela u različitim atmosferskim prilikama, prilagođavajući se svim godišnjim dobima. Zato je važno znati da, baš kao i stabla, i drveni podovi reagiraju na vlagu, odnosno fluktuacije atmosferske vlažnosti. A upravo je to jedan od najčešćih razloga njihovih oštećenja. 

Novim tehnologijama proizvode se nove, modernije generacije drvenih podnih konstrukcija koje sve manje reagiraju na promjene u okruženju. Međutim, i dalje moramo voditi brigu o tome da zrak u prostorijama gdje se nalaze drveni podovi bude svjež i optimalno vlažan. Tako ćemo sačuvati i zdravlje i svoj životni prostor, a drvenim podovima osigurati dugotrajnost i kontinuiranu ljepotu. 

Ova važna tema gotovo je potpuno zanemarena. No, nama je važna jer vodimo računa o zdravstvenim dobrobitima optimalne vlažnosti koja utječe i na prostore u kojima boravimo. Zato je ovaj Megablog posvećen značaju vlage koja nas okružuje.


Kako spriječiti oštećenja drvenih podova nastalih neadekvatnom razinom vlage u prostoru?

Parketi su podna obloga koja može trajati dugi niz godina ukoliko se pravilno postavi. To je ujedno i prvi preduvjet koji moramo osigurati kako bismo godinama uživali u ljepoti parketa, odnosno podne obloge koju smo odabrali. Međutim, način na koji ćemo ga održavati značajno će utjecati na njegovu dugovječnost. 

Održavanjem optimalne vlažnosti u prostoru spriječit ćemo mnoge neželjene promjene na parketu. U tome su nam od velike pomoći ovlaživači zraka i klima uređaji. Zato je važno da bez obzira na godišnje doba ne zaboravimo na vlagu u prostoru.

Relativnu vlažnost zraka u prostoru uvijek treba pratiti higrometrom koji sadrži i termometar

Relativnu vlažnost zraka u prostoru uvijek treba pratiti higrometrom koji sadrži i termometar. Povisimo li temperaturu u zatvorenoj prostoriji, uz istu količinu vlage dobit ćemo manju relativnu vlažnost. Stoga je važno održavati i optimalnu temperaturu u prostoru.

Kako bi se ugodno osjećali  i održavali svoj životni prostor zdravim za život, idealna relativna vlažnost zraka trebala bi biti između 40 i 50%. A uz odgovarajuću vlažnost, zrak mora biti čist i svjež. Preniska relativna vlažnost može uzrokovati respiratorne infekcije, alergijski rinitis i astmu.

Relativna vlažnost i drveni podovi u ljetnim mjesecima

Tijekom ljetnih mjeseci zbog visokih temperatura vlažnost zraka kreće se između 50 i 55%. Previsoka relativna vlažnost zraka može imati negativne zdravstvene učinke izazvane pojavom plijesni, grinja, bakterija i virusa. 

Zato tijekom ljetnih mjeseci, kako bi se uspješno nosili s ljetnom vlagom, ne zaboravite koristiti klima uređaje. 

Relativna vlažnost i drveni podovi u zimskim mjesecima

Kasna jesen i zima donose snijeg i hladno vrijeme, zbog čega zagrijavamo stanove i uživamo u lijepom,  toplom ugođaju. No, jeste li ikada razmišljali o tome kako ovi životni uvjeti mijenjaju i razinu vlage u prostoru? Zato zimi ne zaboravite staviti spremnike s vodom u blizinu izvora topline i koristiti ovlaživače zraka, osobito tijekom noći. Tako ćete osigurati ugodniji san sebi i svojim ukućanima, te sačuvati vlažnost sluznice. Uz to vaši drveni podovi bit će vam zahvalni.


Aklimatizacija drvenih podnih obloga

Stručnjaci Megakopa kontinuirano ističu aklimatizaciju kao najvažniji dio ugradnje drvenih podova. Ukoliko ovaj korak nije pravilno učinjen, pojavit će se problemi s vlagom. 

Mnogi podopolagači ostavljaju drvene podove 15ak dana kako bi se aklimatizirali. No, to se nije pokazalo učinkovitim. Npr. dostavi li se proizvod na mjesto ugradnje s udjelom vlage od 9%, a sadržaj vlage u unutarnjoj ravnoteži je 7%, proizvod se mora aklimatizirati na 7% sadržaja. 

Prije polaganja drvenih podova porazgovarajte s podopolagačima koji će postavljati drvene podove o ovoj temi kako biste od samog početka vaši drveni podovi bili kvalitetno postavljeni. 

Prevencija je uvijek od velike važnosti 

DRVENI PODOVI – SAVJETI ZA ODRŽAVANJE

  • Drveni podovi moraju biti dobro postavljeni. Vodite računa da ostavite dovoljno prostora na rubovima, kako bi se drvo moglo širiti ukoliko se vlažnost poveća.
  • Koristite opciju za izbacivanje viška vlage na klima uređajima.
  • Ovlaživači zraka tijekom zimskih mjeseci najbolje su rješenje za održavanje optimalne vlažnosti u prostoru.
  • Prilikom čišćenja izbjegavajte velike količine vode i sredstava za čišćenje. 
  • Parkete i ostale drvene obloge njegujte i čistite specijalnim sredstvima renomiranih proizvođača koje možete pronaći i u našoj ponudi