Blog

Održavanje i čišćenje parketa – savjeti i trikovi

Veliki radovi su iza vas i sada samo ostaje pitanje kako provesti čišćenje parketa, kako bi dugi niz godina mogli uživati u umirujućoj ljepoti drveta i podnih obloga. 

Kako u najboljoj namjeri ne bi oštetili svoj novi ili obnovljeni parket, u ovom ćemo vam blogu donijeti točna i detaljna uputstva o održavanju podnih obloga, ovisno o tome koji tip podnih obloga ste izabrali – uljene ili lakirane parkete. Na jednom mjestu ćete saznati koliko često i s kojim sredstvima, održavati parkete i voditi brigu o njihovoj čistoći.

Za početak vam donosimo par bitnih smjernica o tome kako voditi brigu o svojim parketima, kako bi izbjegli oštećenja na svojim podovima i mogli dugo uživati u istima.

Savjeti za održavanje vašeg parketa: 

 • Neka vam temperatura prostorija bude između 16 i 25 ºC, relativne vlažnosti između 45% i 60%. Vlažnost zraka možete održavati uz pomoć aparata za ovlaživanje.
 • U početnom periodu nakon postavljanja parketa, izbjegavajte postavljanje tepiha kako ne bi došlo do promjene boje drva.
 • Pred ulazna vrata postavite otirač, kako bi pomoću njega otresli prljavštinu, kamenčiće i nečistoću koja može oštetiti površinu poda.
 • Kod usisavanja pazite da koristite nastavak za parket.
 • Na noge namještaja stavljajte zaštitu od filca, a ukoliko ga odlučite premjestiti, dignite namještaj umjesto da ga vučete po podu. 
 • Po parketu ne hodajte u obući izvana jer sitne mikro-čestice i prljavština može dovesti do oštećenja na parketu.
 • Izbjegavajte hodanje u potpeticama, kako biste spriječili udubljenja u parketu. 
 • Na najprohodnija mjesta postavite tepihe radi dodatne zaštite. 
 • Svu prolivenu tekućinu odmah obrišite.
 • Održavajte podove dobro ocijeđenom vlažnom krpom, kako vam voda ne bi deformirala parket. 
 • Ne upotrebljavajte parni usisavač. 
 • Redovito režite kanđe ljubimcima, kako ne bi ogrebali i oštetili pod. 

Vodite redovito brigu o svojim parketima, pružite im odgovarajuću zaštitu i njegu kako bi u njima mogli uživati dugi niz godina. 

ULJENI PAKETI

Uljeni parketi lijepo naglašavaju prirodni izgled drveta, nude toplinu i prirodan osjećaj na dodir, zdravije su rješenje i pružaju mogućnost lokalne sanacije oštećenja. Ako ste izabrali uljene parkete sigurno želite i dalje njegovati njihov prekrasni prirodni izgled.

S ozbirom da ulje ne pruža toliku zaštitu i otpornost kao lak, potrebno je malo više voditi brigu o održavanju ovog tipa poda. Lak na površini stvara čvrsti film otporan na udarce i oštećenja, dok ulje prodire u drvo, ostavljajući mu pore otvorenim i dajući mu mogućnost da diše.

Time drvo postaje mikroregulator klime – ukoliko je povećana vlažnost zraka, drvo će upiti višak vlage ili je otpustiti u prostor ako je stupanj vlage ispod uobičajenih vrijednosti. Osim regulacije klime i prirodnog izgleda, uljeni parketi imaju još jednu važnu pozitivnu karateristiku – mogućnost djelomičnih sanacija.

Ako se i dogode kakva oštećenja, uljeni parket idealan je jer nudi mogućnost reapracije samo oštećenih dijelova. Sve što trebate je lagano prebrusiti oštećenu površinu i na nju nanijeti ulje, pa će uz malo truda vaš parket biti kao novi. Naravno, tu brigu možete prepustiti i stručnjacima, kako bi bili sigurni da će sanacija biti izvedena bez greške. 

Čišćenje parketa nakon uljenja?

Prvo uljene obavlja se nakon polaganja poda i izvodi ga podopolagač, radi zaštite i pripreme za korištenje. Koliko često je potrebno uljiti parket ovisi o stupnju opterećenja prostorija – komercijalni prostori i prostori s visokom prohodnošću trebaju češće održavanje, dok je za kućnu uporabu uljenje dovoljno obavljati jednom ili dva puta godišnje

Prvih tjedan dana nakon nanošenja ulja budite pažljivi prilikom pomicanja namještaja, parket nemojte močiti i izbjegavajte stavljanje tepiha. Prva dva tjedna od uljenja čišćenje parketa uradite samo usisavačem ili suhom pamučnom krpom, a nakon trećeg tjedna možete započeti sa sredstvima za čišćenje. Idealno je jednom tjedno, a ne duže od jednom mjesečno, pod održavati sredstvima za čišćenje uljenih površina. Kako bi uljeni parket dobio svu potrebnu njegu i zaštitu izaberite Adesiv OlioPro sredstvo za čišćenje i osvježavanje uljenih parketa, s kojim možete produžiti vijek i postojan izgled poda. 

Ne koristite krpe koje sadrže mirko-vlakna, već one napravljene od prirodnih vlakana (pamuk/vuna), kako bi efikasno očistitili svoje površine.

foto: pexels

 Što ne koristiti kod pranja i održavanja uljenih parketa?

Kako ne bi oštetili parket i nagrdili mu izgled, nikako ih ne perite agresivnim sredstvima za čišćenje, poput sredstava na bazi klora, octene kiseline ili lužine. Osim toga, važno je i pridržavati se uputa proizvođača o načinu i količini primjene određenih sredstava, kako bi osim dezinfekcije imali i lijep izgled poda. Osim lošeg odabira sredstava za čišćenje i održavanje, pazite da parket ne čistite čistačem na paru, kako ne bi deformirali i uništili svoj parket.

Kako se ručno nanosi ulje?

Ukoliko želite obnoviti oštećeno područje ili iznova nauljiti parket potrebno je detaljno usisati i očistiti površinu, te zatim nanijeti i utrljati ulje u pravcu godova drveta. Test je li vašem parketu potrebno ponovno uljenje je vrlo jednostavan – ako se kapljica tekućine upije u parket vrijeme za uljenje parketa. Samo postupak uljenja nije niti malo zahtjevan i traje koliko i temeljito pranje cijelog poda.

Ulje se utraljava sve dok ga drvo ‘pije’, a sav višak obavezno se mora ukloniti kako ne bi ostale fleke. Za uljenje parketa temperatura u vašoj prostoriji mora biti između 16 i 20°C. Nauljenu površinu treba ostaviti pola sata da apsorbira ulje. Nakon toga pod je potrebno ispolirati, te ga ostaviti da se osuši, kristalizira i očvrsne.

Ovaj proces traje 24 sata i za to vrijeme izbjegavajte hodanje po parketu, te stavljanje namještaja i tepiha.

Koliko ulja je potrebno za obnovu parketa?

Potrošnja ovisi o vrsti drveta, stupnju oštećenja i koliko je vremena prošlo od prošlog uljenja. U prosjeku litra ulja pokriva oko 70 m2. Osnova je uglavnom prirodno laneno ulje (70%) s dodacima, a zahvaljujući mogućnosti različitih boja, uljenjem parketa možete postići razne efekte.

LAKIRANI PARKETI

Lakirani parketi prepoznatljivi su po svom karaterističnom sjaju, kao i otporonosti na mehanička oštećenja i ogrebotine. Lak pruža zaštitu dužu i od 10 godina, te osim redovitog čišćenja parketa i održavanja nisu potrebne nikakve dodatne radnje. Jedina je mana u odnosu na uljene parkete, činjenica da kod lakiranih parketa nema mogućnosti djelomične obrade, već je u slučaju oštećenja potrebno cijeli parket ponovno prebrusiti i prelakirati. 

Nakon ugradnje parketa, svu prašinu i nečistoću detaljno očistite usisivačem, a zatim obrišite površinu Parquetpro sredstvom za svakodnevno čišćenje lakiranih podova, provjerene kvalitete branda Adesiv. Kako bi ga dodatno zaštitili, izaberite Adesiv Brill sredstvo za zaštitu lakiranih podova ili ako imate mat parket Adesiv PolishWB sredstvo za zaštitu. Ovu zaštitu provodite 1-2 puta godišnje, a po potrebi i češće, kako bi osvježili lak i dodatno ga zaštitili. 

Čišćenje parketa i održavanje – što izbjegavati kod održavanja lakiranih parketa?

Izbjegavajte čišćenja parketa samo s vodom, nego uvijek u sladu s uputama proizvođača koristite i sredstvo za čišćenje. Ona će vam osim dezinfekcije, pružiti i zaštitu od prljavštine i mrlja. U slučaju tvrdokornih mrlja, možete si pomoći uz nanošenje koncetriranog sredstva na tu površinu, koji ćete nakon nekoliko minuta očistiti uobičajenim postupkom.

Nakon lakiranja pakreta 2 tjedna budite izrazito oprezni, kako ne bi oštetili svoj novi pod. Preporuča se namještaj ne unostiti u prelakiranu prostoriju čak 7 dana. Tek 4 tjedna nakon lakiranja možete započeti s čišćenje parketa sredstvima za njegu i održavanje.

Prilikom usisavanja pripazite da imate odgovarajući nastavak, kako ne bi oštetili parket grubim dijelom. Krpa za čišćenje poda mora biti isključivo vlažna, a nikako ne mokra, jer se parket može deformirati do te mjere da ga je potrebno zamjeniti.

Kako odabrati idealno sredstvo za čišćenje parketa?

Sredstvo za čišćenje parketa bira se prema odabiru završnog premaza vašeg parketa – vodenog laka, ili onog na poliuretanskoj bazi. Ukoliko ne znate koja vrsta laka je korištena, uz pomoć malog eksperimenta možete brzo saznati odgovor. 

Eksperiment provedite na maloj  i skrivenoj površini. Komadić vate natopite 90%-im alkoholom i očistite komadić parketa. Ukoliko je očišćena površina masna i ljepljiva nakon toga, vaš je parket premazan lakom na vodenoj bazi. Ako nije došlo ni do kakve promjene, riječ je o poliuretanskom laku.

Odabirom ispravnog sredstva za čišćenje sprječavate oštećenja, mrlje i neuredan izgled parketa, čak i onda kad je čist. Ukoliko imate nedoumice slobodno nam se obratite za pomoć, kako bi donijeli najbolju odluku za svoje parkete.